GÖZ RAHATSIZLIKLARI: Santral Seröz Retinopati
Hermoda Gözlük olarak optik mağazası olmanın yanı sıra sizleri çeşitli sağlık sorunlarına karşı alabileceğiniz tedbirler, bu sorunların belirtileri ve nedenleri gibi konularda da bilgilendiriyoruz. Bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Yeni yazı serimizde, daha önce çeşitli blog yazılarımız ile bahsettiğimiz göz rahatsızlıklarıyla ilgili daha detaylı içeriklerle sizlerleyiz.
Yeni yazımızda bahsedeceğiz göz rahatsızlığı Santral Seröz Retinopati. Bu yazımızda Santral Seröz Retinopati nedir, Santral Seröz Retinopati belirtileri nelerdir, Santral Seröz Retinopati rahatsızlığının nedenleri ve Santral Seröz Retinopati tedavi yöntemleri gibi konulardaki sorularınıza yanıtlar bulabileceksiniz.
Santral Seröz Retinopati Nedir?
Kısaca SSR olarak da anılan bu göz rahatsızlığı retinada oluşan hasar nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Retina altında sıvı birikmesi sonucu retinanın bulunduğu yerden ayrışması sonucu oluşur. Bu ayrışma durumu görme merkezimiz olan makulada gerçekleşir ise görme kaybı oluşabilir. Biriken sıvı uzun süre retina altında kalması durumunda görme hücrelerinde kalıcı hasara neden olabilir.
İçeriğimize devam etmeden önce düzenli göz muayenesi ve kontrollerini ihmal etmemenin önemini bu yazımızda geçen Santral Seröz Retinopati rahatsızlığı özelinde bir kez daha hatırlatıyor olalım.
Nedeni
Bu rahatsızlık çoğunlukla 30-50 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla 6 kat daha sık görülen bir rahatsızlık olduğunu belirtebiliriz. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekte.
Birçok hastalıkta olduğu gibi SSR’nin oluşmasında da stres rol oynamakta. Eğer hayatınızda stres önemli bir yerde ise SSR’nin sizde görülme olasılığı daha yüksek. Hastalığın oluşması noktasında stres hormonlarından olan kortizolün kan seviyelerinin yükselmesine, koroid kan akım dengesinin bozulmasına ve bu durumunda retina altında sıvı birikimine neden olduğu düşünülmekte.
Bazı hastalıklarda kullanılan kortizon içerikli ilaçların kullanımı SSR’nin gelişimine neden olabilir. Mevcut olarak bu rahatsızlık ile mücadele halinde iseniz kortizon içerikli ilaçlardan uzak durmanız, kullanımı öncesi doktorunuz ile bu konu hakkında detaylı bir bilgi alışverişi yapmanız hem sağlığınız hem de aklınızda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi noktasında faydalı olacaktır.
Santral Seröz Retinopatide Belirtiler Nelerdir?
SSR’nin en sık görülen belirtisi bulanık görmektir. Bu belirtiye ek olarak renkleri soluk görme, cisimleri olduğundan farklı veya eğri görmek eklenebilir. Detayları görme ve yüzleri tanımada zorlanma da SSR belirtisi olabilir.
Bazen tutulum görme merkezi dışında olur ve belirti vermez. SSR genellikle tek gözü etkilemekle beraber nadiren her iki gözde de tutulum olabilir.
Santral Seröz Retinopati Tedavisi Nasıl Yapılır?
SSR’de en öncelikli tedavinin düzenli uyku ve en önemli detay olan stresten uzak durulması tavsiye edilir. Hermoda Gözlük olarak stresi hayatınızın merkezinden mümkün olduğunca dışarıda tutmanız sizlerin faydasına olacaktır diyerek içeriğimize devam edelim. SSR çoğu durumda tedavi gereksinimi olmadan 3-4 ay içerisinde kendiliğinde iyileşir.
Bu süre zarfında iyileşme görülmeyen ve görme kaybı olan bireylerde tedavi gereksinimi görülür. Hastalığın oluşmasında etkili olması ihtimaline karşı mümkün ise mevcutta kullandığınız kortizon içerikli ilaçların kullanımının azaltılması tavsiye edilir.
Tedavide birkaç seçenek bulunuyor. Bunlar ağızdan kullanılan ilaçlar, lazer tedavisi ve soğuk lazer olarak da adlandırılan fotodinamik tedavidir.
Klasik lazer tedavisinde, sıvı sızdıran alan lazer uygulanarak kapatılır. Birkaç ayda sıvı kendiliğinden çekilir. Kaçak alanı merkeze çok yakın veya birden fazla alanda ise lazer yapılması sakıncalıdır zira uygulandığı yerdeki hücrelerde de yanık yapabilir. Bu yüzden günümüzde fazla tercih edilmemektedir.
Fotodinamik tedavide (soğuk lazer), hastanın kolundaki bir damardan özel bir ilaç verilip bu ilacın göze ulaşması beklenir. İlaç göze ulaşınca sızdıran damarlara soğuk lazer uygulanarak yanık yapmadan sızdırmaz hale getirilir. Günümüzde oldukça etkili ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilen bir tedavidir. Fotodinamik tedavi ile nüks riskinde de azalma sağlanır.
Hangi tedavinin seçileceği hastalığın süresi, sızdıran alanın yeri ve büyüklüğüne göre doktorunuz tarafından belirlenecektir. SSR’de erken tanı çok önemlidir. Çoğu durumda sadece gözlem ile hastalık düzelir ve uygun tedavi ile kalıcı görme kaybı engellenebilir.