Kategoriler

Neden güneş gözlüğü almalıyız?

Neden güneş gözlüğü almalıyız?

Güneş’ten Dünya’ya ulaşan morötesi dalga boyundaki ışınların (UV) özellikle cilt üzerindeki zararlı etkileri hakkında fikir sahibi olmalısınız. UV ışınlar gözün yüzeyindeki dokulara ve gözün içindeki yapılara, örneğin korneaya, retinaya ve göz merceğine kısaca göze zarar verebilir.

UV ışınların dalga boyu (100-400 nanometre) olarak görünür ışıktan daha kısadır ve insanlar tarafından da görülemez. Ancak Güneş’ten yayılan morötesi ışınların tamamı yeryüzüne ulaşmaz. Bazı dalga boyu 100-280 nanometre aralığındaki morötesi ışınlar (UVC) atmosfer tarafından tamamen soğutulup yok edilirken, dalga boyu 280-315 nanometre aralığındaki morötesi ışınların ise (UVB) küçük bir bölümü ve UVA ışınlar (dalga boyu 315 nanometreden büyük olan morötesi ışınlar) yerküreye ulaşır. Araştırmalar UVA ve UVB ışınlarının zararları erken cilt yaşlanması, cilt kanseri ve özellikle göz hasarlarına (örneğin katarakt) gibi vb hastalıklara sebep olduğu tespit edilmiştir.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözlerimizi korumak amacıyla kullanılan kaliteli güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınlarının hemen hemen tamamını (%99-100) engellemektedir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyen özellikte gözlük camlarının kalitesi ya da polarize veya kaplamalı olmasına çok dikkat etmek gerekli. Ayrıca güneş gözlüklerinde kullanılan renklendirilmiş camlar belli dalga boylarındaki ışıkları kırarak bu ışınların göze ulaşmasını engeller.
Ancak günümüzde güneş gözlüklerinin UV ışınları engellemek dışında farklı özelliklere de sahip olması iyi olur göz çevrenizi koruması yüzünüzde hoş bir görüntü oluşturması daha da iyi olacaktır. Dalga boyu daha kısa olan yüksek enerjili görünür ışığın (örneğin mavi ve mor ışık) retinada hasara yol açtığını gösteren araştırmalar nedeniyle, güneş gözlüklerinin mavi/mor ışığa karşı da koruma sağlaması tavsiye ediliyor.

Polarize camlarda güneş gözlüklerinde güneş ışınlarının su, kar ya da cam gibi yüzeylerden yansımasıyla oluşan ve görüşü zora sokan parlamayı da kırar. Elektrik alan ve manyetik alan bileşenlerine sahip olan ışığın yani elektromanyetik dalganın hareket yönü, elektrik ve manyetik alanın yönüne dik olarak düşer.  Polarize olmayan ışıkta elektrik alanın yönü her doğrultuda olabilirken polarize ışıkta ise sadece belirli bir yöndedir. Güneş’ten ya da yapay bir ışık kaynağından yayılan elektromanyetik dalga boyları genellikle polarize değildir, ancak sadece bir yüzeyden yansıdığında polarize olur. Polarize camlı güneş gözlükleri yüzeyden yansıyan polarize ışığı engelleyerek parlamayı da azaltır.

Güneş gözlüğü seçiminde genellikle estetik kaygılar ön planda tutulur ama esas düşüncemiz göz sağlığını korumak olmalı ve daha sonra estetiğimiz ve güneş gözlüğünün sahip olduğu özellikler kontrol edilmelidir. 

Hiçbir şey yazı yeni bir güneş gözlüğü gibi söylemiyor ve çok az aksesuar bütün bir kıyafeti yeni güneş gözlüğü kadar hızlı bir şekilde yükseltiyor. Tek soru, hangi gözlüğü seçmeli? Seçenekler sonsuzdur, hatta bazıları çok fazla olduğunu söyleyebilir ve yüzünüze mükemmel uyumu bulmak asla kolay değildir. Düşüncenizde size yardımcı olması için buraya tıklayarak en havalı stillere ilişkin kılavuzumuza bakın. Örnek vermek gerekirse her zamanki siyaha alternatif olarak bir çift pastel güneş gözlüğü düşünün. Daha sıcak cilt tonları için de iyidirler, daha bir çok parlak fikirler için güneş gözlüklerimizi kontrol edebilir veya blog sayfamızdan detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Hermoda Gözlük

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.