Kategoriler

Presbiyopi

Presbiyopi Yunanca dilinde “yaşlanan göz” manasına gelmektedir. Presbiyopi 40 yaşından sonra yaşla birlikte ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Gözlerimizdeki mercek şekil değiştirebilen bir yapıdadır. Bu merceğin özelliği cisimler yakına geldiğinde şişerek görme kalitesini artırmaktır. Bizim yakını görmemiz bu şekilde gerçekleşmektedir. İnsan gözü 40 yaşındandan sonra bu özelliği yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Bunun sonucunda presbiyopi oluşur.

Presbiyopi neden oluşur?

Uzaktaki bir cismin yakınlaşmasıyla beyne uyarı ulaşır. Bu uyarı değerlendirilir ve göze ulaşır. Burada göz siliercisim denilen bölgesinde kasların hareketiyle birlikte buna bağlı olarak lifler gevşer ya da gerilir. Liflerin bu hareketi lensin kırıcılığının artmasına sebep olur. Göz yaşa bağlı olarak bu özelliğini kaybeder.Göz merceği esnekliğini kaybeder ve sertleşmeye başlar. Bu duruma en yakın teori hücre yaşlanması teorisidir. Presbiyopi yıllara bağlı olarak standart bir şekilde artmaktadır. 40 yaşından sonra her 10 yılda bir  +1 numara büyüme gösterir. 50 yaşında +2, 60 yaşında ise +3 numara büyümüş olur. 60 yaşından sonra durağanlaşır. Presbiyopi hastalarına yakın gözlüğü mutlaka şarttır. Miyop olan kişiler ise uzak gözlüğünü çıkardığında yakını daha net görürler.

Presbiyopi belirtileri nelerdir?

-40-50 cm civarındaki yakın bir cismi net görememekle beraber uzağa tutarak net okumaktır. Mesela bir gazeteyi okurken uzaklaştırarak okumaktır.

-Alın ve şakak kısımlarında ağrı

-Bulanık görme

-Yakında inceledikleri bir nesneyi uzaklaştırma ihtiyacı hissetme


Presbiyopi hastalığının tedavisi nelerdir?

En çok kullanılan tedavi yöntemi gözlük kullanımıdır. Gözlük yerine lenste kullanılabilmektedir. Uzağı görmede sıkıntısı olan kişinin yakını da görmesinde sıkıntı yaşaması sonucunda çok odaklı progresif camları tercih etmektedirler. Bu camın yanı sıra bifokal camı da tercih edebilirsiniz. İki camın arasındaki fark; progresif camlarda uzak,orta ve yakın olmak üzere üç odak noktası bulunur fakat bifokaf camda uzak ve yakın olmak üzere iki odak noktası bulunur. Presbiyopi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise göz içi mercek (multifokal) tedavisidir. Bu tedaviyle göz içindeki mercek alınarak yerine yeni bir mercek koyulur. Bu yöntem uygulanmadan önce gerekli tetkit ve muayeneler yapılmalıdır ve hastanın tedaviye uygun olup olmadığı belirlenmelidir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.