Kategoriler

Göz Rahatsızlıkları Serisi 5

Göz Rahatsızlıkları Serisi V

Hermoda Gözlük olarak optik mağazası olmanın yanı sıra sizleri çeşitli sağlık sorunlarına karşı alabileceğiniz tedbirler, bu sorunların belirtileri ve nedenleri gibi konularda da bilgilendiriyoruz. Bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Yeni yazı serimizde, daha önce çeşitli blog yazılarımız ile bahsettiğimiz göz rahatsızlıklarıyla ilgili daha detaylı içeriklerle sizlerleyiz.

Beşinci yazımızda bahsedeceğiz göz rahatsızlığı sarı nokta hastalığı. Bu yazımızda sarı nokta hastalığı nedir, sarı nokta hastalığı belirtileri nelerdir, sarı nokta hastalığının nedenleri, sarı nokta hastalığı tedavi yöntemleri gibi konulardaki sorularınıza yanıtlar bulabileceksiniz.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğu sarı nokta hastalığı ileri yaşlarda görülmektedir. 55 yaş ve sonrasında görülen göz sağlık sorunu genetik yatkınlık sonucu daha erken yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Belirgin belirtileri orta ve ileri safalarında görülmektedir. İleri safalarda görme kaybına neden olabilmekte olan sarı nokta hastalığı bir tür retina rahatsızlığıdır. Sigara içmek ve sağlıksız beslenme de hastalığın görülmesine zemin hazırlayan durumlar.

Çeşitleri

Kuru ve yaş olmak üzere iki farklı tipi bulunan sarı nokta hastalığı yüzde doksan oranında kuru tip olarak görülmektedir. Yüzde on oranında da yaş tip olarak görülür. Özellikle yaş tipte görme kaybına neden olması ve daha hızlı ilerlemesi erken teşhisin önemini arttırıyor. Ani görme kaybı, yeni damarlarda kanamaya yol açma ve kontrast hassasiyetinin bozulmasına da yol açabilmekte.


Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri

Gözümüzün arka kısmında yer alan retinanın damar tabakası ve altında yer alan damar tabakası arasında filtre görevi gören bir zar tabaka vardır. Bu zar tabakası ile ışık ve farklı etmenler ile oluşan zararlı maddeler temizlenerek dolaşım sistemi yardımıyla atılır. Tam olarak bilinemeyen nedenlerde makula adı verilen bu bölgeden atılamayan zararlı maddeler birikir. Görme sistemi için bazı sorunları başlatmasıyla sarı nokta hastalığı oluşmaya başlar.

Özellikle renkli gözlü, fazla kilolu, sigara kullanan, kalp ve damar hastalığı öyküsü bulunan kişilerde görülme riski çok daha yüksektir.

Hastalığın erken teşhisi için düzenli detaylı göz muayenesi yaptırmak, düzenli ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak gibi hususlara dikkat edebilirsiniz.

Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın iki farklı tipi olduğunu belirtmiştik. Daha yaygın olarak görülen kuru tipte özel vitamin destekleri ve yüksek doz omega-3 desteğiyle tedavi ağız yoluyla alınan ilaçlar ile gerçekleştirilmektedir. Yaş tipte ise göz içine enjekte edilen ilaçlar ile gerçekleştirilen tedavide yüksek tekrarlar gerekebilmekte.

Son olarak aşağıda yer alan Amster Grid Testi ile sarı nokta hastalığı olma olasılığınız ile ilgili bir ön bilgi edinebilirsiniz.

Amsler grid testi evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir testtir.

- Normalde okumak için kullandığınız gözlük ya da kontakt lens varsa takınız.

- Yukarıda görülen şemaya, iyi aydınlatılmış bir odada yüzünüzden yaklaşık 30 – 40 cm uzakta olacak şekilden bakınız.

- Bir gözünüzü elinizle kapatınız ve açık olan gözünüz ile ortadaki noktaya odaklanınız. Şemada yer alan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat ediniz.

- Diğer gözünüzü de aynı şekilde test ediniz.

- Çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız ya da köşeleri göremiyorsanız bunlar, sarı nokta hastalığı belirtileri olabilmektedir.

- Bu durumda en kısa zamanda retina hastalıkları uzmanı bir göz hekimine başvurmak gerekir.



Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.