Kategoriler

Günümüzde Göz Sağlığını Koruyabilmek

Günümüzde Göz Sağlığını Koruyabilmek

Günlük yaşantımızda göz sağlığımızı etkileyebilecek birçok etmene yenilerinin eklenerek gittiğini birçok içeriğimizde sizlere aktardık. Bu içeriğimizde kendi göz sağlımızdan daha çok çocukların göz sağlığını iyileştirme noktasında neler yapabileceğimiz konusuna değiniyor olacağız.

Gelişim çağında olduğumuz çocukluk ve gençlik dönemlerinden özellikle çocukluk dönemimde göz sağlığı sorunlarının temelleri atılıyor diyebiliriz. Daha önceki yazılarımızda çocuklarda en çok görülen göz hastalıklarından sizlere bahsetmiştik. Bu hastalıkların oluşmasının temelinde çocuğun hayatı boyunca yoğun bir şekilde maruz kalacağı ekranlar ile erken aşamada tanışması. Boş vaktinin daha çok olduğu bir dönem olması sebebiyle de fazla haşır neşir olması oluşabilecek göz rahatsızlarının önünü açan ve bu durumları tetikleyen detayların başında yer alıyor.

Bu durumun önüne geçebilmek için yine aynı noktaya değinmemiz gerekiyor. Düzenli göz muayenesi. 6 ayda bir veya yılda bir kez olarak göz muayenelerimizi yaptırmamız hem bizlerin hem de çocukların yaşayabilecekleri göz hastalıklarının daha erken teşhis edilmesi ve daha kolay bir şekilde çözümlenmesi noktasında fayda sağlayacaktır.

Çocukların ekranlardan tamamen uzak bir şekilde gelişimlerini tamamlamalarını sağlayama çalışmak da sizler için oldukça yorucu ve gerçekçi olup uygulanabilecek bir yöntem olmadığı konusunda orta bir noktada buluşuyor olalım. Bu durumda hassas dengeyi sağlamak oldukça önemli.

Eğer çocuk tablet veya telefon kullanımı sırasında gözleri ovuşturma gibi eylemlere başladı ise uzun süreli kullanımların yoğunlaştığını anlayabilirsiniz. Bazen koşuşturmaca içerisinde bu süreleri tam olarak istediğimiz ölçüde ayarlama noktasında sorunlar yaşayabiliyoruz.

Belirli kullanım periyotları oluştururken çocuğun da dinlenip fikri alınarak ortak bir karar verildiği hissini aktarır iseniz artık bu noktadan sonra kontrol etmek için yoğun bir çabaya girmeniz gerekmeyebilir. Ancak bu güveni çocuğa sunamadığınız noktada tekrar bu güveni sunar olma noktasına gelene kadar oldukça uzun bir yol gitmeniz gerekiyor. Biz burada kolay olan yolu tercih ederek tableti, telefonu kullanım sağlamasına izin verebiliyoruz. Doğru ölçüt, formül diye bir uygulama olduğunu söyleyemeyiz. Ancak kullanım süreleri ve zamanları noktasında uzmanların paylaştığı bilgilere göre yaşı oranında yaklaşık bir zaman belirtilebileceği söyleniyor.

Örnek olarak 5 yaşında ise çocuğumuz toplamda 50 dakikalık bir kullanımı yapmasına izin verilebilir. Ancak bu 50 dakika parçalara ayrılarak ve tüm güne yayılarak yapılacak bir kullanım için referans değeri. Sabah uyandık ve kahvaltımızı yaptık. Sonrasında çocuğumuz çizgi film izlemek ve oyuncaklarıyla oynamak ve ilgisi varsa karalama yapmak gibi eylemler sonrası elinizde telefonu gördü ve doğal bir sonuç olarak istedi. Siz de telefon veya tableti kullanımı sağlarken 10 – 15 dakikalık periyotlar ile izin vererek hem uzun süre ekran ışığına maruz kalmaktan koruyor hem de ilerleyen yıllardaki hayatında yoğun bir şekilde maruz kalacağı ekranlar ile kontrollü bir tanışma süreci yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Özetleyecek olursak aynı noktaya çıkıyoruz hep. Zaman içerisinde her şeyin olduğu gibi günlük yaşantımızda da yenilikler ve eskiyip rutinimiz dışına çıkan bir çok olgu bulunuyor. Bunlarla en doğru şekilde entegre oluşumumuzu sağlarken birtakım sorunlar ve rahatsızlıklar yaşayabiliriz. Bunun üstesinden gelebilmek için belirli konular hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu yazımızda Hermoda Gözlük olarak siz yeni anne ve baba olanlar evet sizlere seslenmek ve farkında olduğunuz bir konu hakkında aksiyon alabilmenizi sağlamayı umarak sizlerin beğenisine sunduk. Sağlıklı ve net görüşlü günler dileriz.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.